Jaglanka z migdałami i karmelizowaną gruszką
Jeśli nie jecie śniadania, bo nie macie czasu na jego przygotowanie, to od dzisiaj ta wymówka nie istnieje. Mam dla Was przepis nie tylko prosty i szybki, ale też korzystnie wpływający na Waszą urodę!
Biegnijcie do sklepu po kaszę jaglaną, bo będziemy robić jaglankę w wersji z karmelizowaną gruszką i prażonymi płatkami migdałów. Zapomnijcie o szarej cerze, matowych włosach i łamliwych paznokciach! Zawarta w kaszy jaglanej krzemionka to recepta na zdrowe stawy oraz doskonałą kondycję skóry, włosów i paznokci. Zamiast wspomagania się suplementami, po prostu ugotujcie na śniadanie jaglankę.
A teraz najlepsze! Bazę jaglankową można przygotować wcześniej! W zakręconym słoiczku w lodówce zaczeka na ochotę do skonsumowania jej nawet 2 dni.
Co potrzeba:
do przygotowania "bazy"- na 2 os.
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (trochę posolonej)
- 1,5 szklanki mleka (ja użyłam kokosowego, ale może być dowolne, pamiętajcie tylko o tym, że jak robicie z mleka krowiego baza nie może stać w lodówce dłużej niż 1 dzień)
- 6 suszonych daktyli bez pestek
oraz dodatki
- 1 gruszka
- garść płatków migdałów
- łyżka miodu, łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Kaszę z daktylami i ciepłym mlekiem blendujemy na papkę (dość gęstą) - tak powstaje nasza baza, którą można przygotować wieczorem, przełożyć do słoika, schować do lodówki i wyjąć na śniadanie.
Prażymy płatki migdałów na patelni (też można to zrobić dzień wcześniej). W garnuszku rozgrzewamy miód z sokiem z cytryny (tak, nie powinno się ogrzewać miodu, bo traci swoje właściwości, ale taki mały grzeszek przy całej zdrowotności jaglanki nie zaszkodzi). Do płynnego miodu dodajemy kawałki obranej ze skóry gruszki i karmelizujemy 3-5 minut.
Bazę wykładamy na talerze (podgrzewamy jeśli jest z lodówki), dodajemy gruszki i posypujemy płatkami migdałów.
Do jaglanej bazy można dodawać wszystko - świeże owoce, powidła, orzechy, czekoladę...
Wymówka "nie mam czasu na przygotowanie śniadania" się skończyła!